NederlandsNederlands - België
Uw account

Your shopping cart is empty

Onderschat de invloed van relatieve vochtigheid op uw zuurstofmeting niet!

Blogbericht Elscolab - Onderschat de invloed van relatieve vochtigheid op uw zuurstofmeting niet!

Het is je wellicht al overkomen. Je kalibreert een zuurstofsensor voor opgeloste zuurstofmeting (DO, dissolved oxygen) in lucht. Na de kalibratie krijg je net niet de verwachte 21% (of 100% verzadiging) op het scherm. Opnieuw kalibreren helpt niet. Wat kan dat toch zijn?

Naast de klassieke grootheden zoals temperatuur en druk (lees de eerdere blogberichten) die een significante invloed hebben op het meetresultaat van een zuurstofmeting, is er nog een andere parameter die niet over het hoofd mag gezien worden: de relatieve vochtigheid.

Tijdens de meting van opgeloste zuurstof is de luchtvochtigheid geen enkel probleem omdat je rechtstreeks meet in een waterige oplossing. Zo niet tijdens de kalibratie in omgevingslucht. Het signaal dat de sensor meet, hangt af van de partieeldruk zuurstof die in de lucht aanwezig is. Bij gekende temperatuur en druk is die partieeldruk afhankelijk van de hoeveelheid waterdamp, m.a.w. de partieeldruk water, in de omgevingslucht. Aangezien de totale druk niet wijzigt, is er minder zuurstof in de lucht naarmate je meer waterdamp hebt.

Net daarom is de kalibratieroutine van professionele meettoestellen (inline en draagbaar) voorzien om de actuele luchtvochtigheid in te stellen. Met deze bijkomende informatie berekenen de toestellen dan zelf de partieeldruk zuurstof, rekening houdend met temperatuur en druk. Het resultaat is een correcte kalibratie en later een juiste zuurstofmeting.

Als je geen rekening houdt met luchtvochtigheid tijdens kalibratie, kan de uiteindelijke meetfout oplopen tot ongeveer 3%. Reden genoeg om toch even stil te staan bij de relatieve vochtigheid van de omgevingslucht tijdens kalibratie.

 

Vragen? Meer informatie nodig?
Aarzel niet ons te contacteren.

03/05