NederlandsNederlands - België
Uw account

Your shopping cart is empty

De verschillen tussen Microbiologische veiligheidskasten Klasse I, II en III

Elscolab blogbericht - De verschillen tussen Microbiologische veiligheidskasten Klasse I, II en III

Microbiologische veiligheidskasten (MSC) zijn beschikbaar in 3 verschillende klasses, namelijk Klasse I, II en III. Deze klasses staan voor het beschermingsniveau die de kast te bieden heeft. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen deze klasses en welke heb ik nu nodig in mijn laboratorium?

Klasse I Microbiologische veiligheidskasten

Klasse I MSC geven bescherming aan de persoon die de kast gebruikt en de omgeving eromheen, maar niet het materiaal in de kast. Dit wil zeggen dat producten in de kast niet worden beschermd tegen besmetting, wat het gebruik ervan kan beperken. Ze kunnen worden ingezet voor werkzaamheden die bioveiligheidsniveau 1, 2 of 3 vereisen, hetzelfde als een klasse II-kast.

Klasse II Microbiologische veiligheidskasten

MSC klasse II bieden iets meer dan klasse I, omdat ze naast de operator en hun omgeving ook bescherming bieden aan de materialen waarmee wordt gewerkt. De Klasse II-kasten kunnen nog verder worden onderverdeeld op basis van een aantal factoren, waaronder hun constructie, luchtstroom en uitlaatsystemen. Maar uit oogpunt van microbiologische veiligheid maakt dit geen verschil.

Klasse III Microbiologische veiligheidskasten

Klasse III MSC voorzien de meeste bescherming en zijn daarom de beste keuze voor diegenen die werken met materialen die bioveiligheidsniveau 4 vereisen. Een Klasse III-kast is volledig omsloten en zo ontworpen dat ze niet lekken. Rubberen handschoenen zijn aan de kast bevestigd zodat er veilig met de monsters kan worden gewerkt, daarom wordt deze klasse van biologische veiligheidskasten ook wel een handschoenenkast of Glovebox genoemd.
 

Nu je de belangrijkste verschillen kent tussen microbiologische veiligheidskasten van klasse I, II en III, sta je dichter bij de beslissing welk type kast je nodig hebt voor een veilige werkomgeving in het laboratorium.
 

Vragen? Meer informatie nodig?
Aarzel niet ons te contacteren.

23/04