NederlandsNederlands - België
Uw account

Your shopping cart is empty

De Elementen van ELSCOLAB: platina en kobalt

Blogbericht Elscolab - De Elementen van ELSCOLAB: platina en kobalt

Platina spreekt meteen tot de verbeelding. We denken daarbij onmiddellijk aan dure juwelen. En dat klopt. Platina wordt vaak in sieraden gebruikt omdat het onschadelijk is, vrijwel niet oxideert en makkelijk bewerkt kan worden omdat het zo zacht is.

Kobalt is een iets minder bekend element en was lange tijd niet zo geliefd wegens giftige verbindingen met arseen. Mijnwerkers dachten vroeger dat kobolden (Duits voor kabouters) het giftige goedje in de mijnen legden. Vandaar de naam.

Potentiometrie en temperatuur

De standaard waterstofelektrode (SHE, standard Hydrogen Electrode) bestaat uit platina dat in een zoutzuuroplossing is gedompeld en waarrond waterstofgas borrelt. Deze elektrode vormt de basis en het officiële nulpunt voor de potentiometrie, het meten van potentiaalverschillen. Alle elektroden, waaronder de glaselektrode voor pH-meting, worden vergeleken met de SHE om hun potentiaal te bepalen.

Een meer gebruikte toepassing voor platina is het meten van temperatuur met de overbekende PT100 of PT1000. Dit zijn elektrische weerstanden die bij 0°C precies 100 of 1000 Ohm hebben. De weerstand verandert bij opwarming of afkoeling en kan op die manier als temperatuurmeting gebruikt worden. PT100 en PT1000 zijn echte industriële standaarden. De elektronische modules om de weerstandsmeting om te zetten naar temperatuur kan je uiteraard vinden in het ELSCOLAB gamma.

Kleurschalen

De kleur van een vloeistof, of het ontbreken ervan, is een belangrijke kwaliteitsparameter. Verschillende vloeistoffen hebben een geelachtige kleur. Die geelkleuring wordt gebruikt voor kwaliteitsbepaling van oppervlaktewater en afvalwater.

Op het einde van de 19e eeuw ontwikkelde Allen Hazen een kleurschaal voor drinkwater verkleuring in gebieden met veel turf in de bodem. De ‘American Public Health Association’ paste de schaal aan en sindsdien wordt dit de APHA-schaal genoemd. De basis van deze kleurschaal is een verdunningsreeks van platina- en kobaltzouten. De standaardoplossing bevat exact 500mg platina-kobalt per liter. Deze oplossing heeft kleurnummer 500 APHA. ASTM-norm D1209 beschrijft de standaard testmethode voor kleur van heldere oplossingen (Platina-kobaltschaal).

Kleurmeting

Kleurmeting is, sinds de oprichting, één van de belangrijkste pijlers van ELSCOLAB. De APHA-schaal wordt daarom veelvuldig gebruikt. Met verschillende toestellen meten we zowel in laboratoria als inline op productieschaal de kleur van verschillende producten in zowat alle industrietakken en toepassingen.

Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over de elementen van ELSCOLAB?
Blijf ons dan vooral volgen!
Je vindt alle nieuwe blogberichten onder https://www.elscolab.com/nieuws.
Updates krijg je ook op LinkedIn en Facebook.

Vragen? Meer informatie nodig?
Aarzel niet ons te contacteren.

29/10