NederlandsNederlands - België
Uw account

Your shopping cart is empty

Communicatie met analyzers in het digitale tijdperk

Blogbericht Elscolab - Communicatie met analyzers in het digitale tijdperk

Alles moet digitaal. Dat is zo in ons privéleven, maar ook op de werkvloer. En met werkvloer bedoelen we niet enkel het kantoor… Ook de procesinstrumentatie en procesanalyzers vallen hieronder. Inline en online analysesystemen zijn digitaal. Ondertussen wordt in de PAT-wereld (Process Analytical Technology) nagedacht over hoe met deze digitale informatie om te gaan. Buzzwords zoals IIoT en Industry 4.0 zijn niet uit de lucht. Dat deze doorgedreven digitalisatie de toekomst is, daar zijn de meeste specialisten het wel over eens. Je kan er ondertussen maar beter voor zorgen dat je transmitters en analyzers er klaar voor zijn.

Weinig nieuws onder de zon

Het zal je misschien verbazen, maar inline analyzers voor het meten van pH, zuurstof, geleidbaarheid en brekingsindex (Brix) zijn in vele gevallen al in grote mate gedigitaliseerd. De meetomvormers en analyzers zijn al jaren beschikbaar met HART communicatie, veldbustechnologie (Foundation Fieldbus, Profibus, ModBus) of ethernet. De bits en de bytes zijn er dus, en dat is de eerste belangrijke stap.

Werk je nog met klassieke analoge 4-20mA signalen en spanningsloze contacten? Geen nood! De belangrijkste leveranciers bieden intelligente sensoren die je kan aansluiten op meetomvormers die enkel 4-20mA gebruiken, en dit al meer dan een decennium. Je merkt het, er is dus weinig nieuws onder de zon.

Intelligente sensoren

Verloopt je procesautomatisering nog analoog? Gebruik dan zeker intelligente sensoren om de beschikbare digitale informatie naar een hoger niveau te brengen. Dit type sensoren voor onder meer pH- en zuurstofmetingen kunnen aan een PC of zelfs een smartphone gekoppeld worden. Op deze manier kan je de status, diagnoseparameters, de historiek en kalibratiegegevens opslaan in een database. Je kan met de PC ook een kalibratie uitvoeren. Met een smartphone kan je via Bluetooth eveneens de diagnose doen en een kalibratie uitvoeren.

Volg je HART

Intelligente sensoren of niet, de digitale informatie is ook beschikbaar via de meetomvormer. HART is een digitaal protocol en maakt gebruik van het klassieke 4-20mA signaal om digitale informatie over te dragen. Zo kan je alle sensorinformatie en kalibratiegegevens, maar uiteraard ook de actuele meetwaarden digitaal doorgeven aan een hoger niveau voor verdere verwerking.

Voor meer informatie over HART, kijk op hartcomm.org.

Neem de bus

Veldbussen zijn volledig digitale systemen. De meest bekende zijn Foundation Fieldbus en ProfiBus. Met beide systemen communiceer je volledig digitaal. De communicatie gaat sneller en heeft meer mogelijkheden dan via het HART protocol. Met deze bussystemen breng je alle sensorinformatie, kalibratiegegevens, meetwaarden en transmitterstatus in een fractie van een seconde naar PLC, SCADA-systeem of DCS.

Wil je meer weten over veldbussen, check dan profibus.com  en  fieldbus.org.

Kortom: meer voor hetzelfde geld

Zoals gezegd: HART, Foundation Fieldbus en Profibus zijn niet nieuw. De kans is groot dat je ze al gebruikt. Maar benut je de mogelijkheden ook ten volle? De ervaring leert dat tot op vandaag digitale communicatie hoofdzakelijk wordt gebruikt om de meetwaarde en alarmmeldingen over te dragen. In de nieuwe digitalisatiegolf die op ons afkomt zal, kort door de bocht, ‘alles met alles’ verbonden zijn. Het idee is dat niet enkel meetwaarden gebruikt worden voor procescontrole en -sturing, maar dat relevante informatie beschikbaar is voor wie ze nodig heeft.

De basis hiervoor kan je vandaag al leggen met de bestaande technologie. Je moet dus enkel de gewenste digitale informatie die nu al beschikbaar is communiceren. Dan kan de onderhoudsafdeling op afstand de status opvragen en het predictive maintenace plan verfijnen. Logistiek kan de levensduur en het verbruik van sensoren opvolgen en abnormaal verbruik melden en onderzoeken. De kwaliteitsdienst beschikt over actuele kalibratiegegevens en kalibratie- en/of validatierapporten. Het procesmanagement kan verbanden leggen tussen procesevents en gedrag van sensoren en analyzers.

Laat de doorgedreven digitalisering dus rustig op je af komen. De noodzakelijke informatie is nu al digitaal beschikbaar. Je moet ze enkel nog digitaal krijgen waar je ze wil hebben. De verdere distributie en verwerking van al de gegevens gebeurt op een hoger niveau. Voor in- en online analyzers is Industry 4.0 geen echte uitdaging.

 

Vragen? Meer informatie nodig?
Aarzel niet ons te contacteren.

13/04