NederlandsNederlands - België
Uw account

Your shopping cart is empty

Blogreeks pH - Deel 4: Diagnose

Blogreeks pH - Deel 4: Diagnose

Stel, je hebt enkele online pH- en/of zuurstofmetingen die regelmatig worden gekalibreerd. Wat zou je ervan denken als dit sneller en beter kan waardoor je meer nauwkeurige en betrouwbare metingen krijgt? Klinkt goed, niet?

Wil je weten hoe, volg dan de verschillende blogberichten.

DEEL 4: Diagnose

In de voorgaande delen hadden we het over intelligente sensoren die onder meer offline kalibratie via PC mogelijk maken. Als je dan toch intelligentie in een sensor stopt, kan je er net zo goed optimaal gebruik van maken. Vooral pH-elektrodes varen hier wel bij. Met de nieuwste generatie intelligente pH-elektrodes spreken we over 'Sensors that learn' of sensoren die bijleren.

Kosten besparen, voorraad beperken, just in time, predictive maintenance, … zijn kreten die je zeker bekend in de oren klinken. Maar hoe realiseer je het? Met intelligente sensoren kom je al een heel eind. Het lijkt misschien science finction maar het het is wel degelijk écht, vandaag de dag voorspellen pH-elektrodes zelf wat hun nog te verwachten levensduur is!

De fabrikant kent zijn elektrodes en weet dus uit jarenlange ervaring wat de gemiddelde levensduur van een elektrode is en hoe snel deze afneemt onder bepaalde procesomstandigheden. Als je enkele kritische parameters zoals temperatuur, de pH zelf, de weerstand van het glasmembraan enz. continu meet, kan je dus berekenen wat de te verwachten levensduur van de elektrode is.

Zolang al deze parameters constant blijven, zakt de levensverwachting gestaag. Als bv. de temperatuur gedurende een bepaalde tijd hoger is, zal de levensverwachting sneller afnemen. Dit is dus een dynamische berekening. Daarom noemen we dit ook 'Dynamic Lifetime Indicator’: DLI.

Deze berekening is gesteund op theoretische modellen en we meten maar een klein aantal parameters van de vele die de levensduur van een elektrode bepalen. De echte status van de elektrode kan alleen maar bepaald worden tijdens een kalibratie. Als je dus je elektrode offline en onder optimale omstandigheden kalibreert (zie vorige blogartikels “Win tijd!” en “Alles onder controle”), krijg je een correct beeld van je sensor.

Wanneer blijkt dat de elektrode er beter aan toe is dan verwacht op basis van de metingen en berekeningen, wordt de levensverwachting, de DLI, naar boven bijgesteld. De elektrode leert dus als het ware bij: 'sensors that learn'! De levensduur wordt als het ware afhankelijk van jouw procesomstandigheden. Het is dus geen zuiver theoretisch gegeven.

Is dit niet fantastisch? Een sensor die zegt hoe lang hij nog meekan. Op die basis kan je beslissen wanneer en hoeveel sensoren je in voorraad moet houden.

Kosten besparen en de voorraad beperken zijn plots geen onbereikbare doelen meer.

 

Vragen? Meer informatie nodig?
Aarzel niet ons te contacteren.

23/03