NederlandsNederlands - België
Uw account

Your shopping cart is empty

Blogreeks pH - Deel 2: Alles onder controle!

Elscolab Blogreeks pH - Deel 2: Alles onder controle!

Stel, je hebt enkele online pH- en/of zuurstofmetingen die regelmatig worden gekalibreerd. Wat zou je ervan denken als dit sneller en beter kan waardoor je meer nauwkeurige en betrouwbare metingen krijgt? Klinkt goed, niet?

Wil je weten hoe, volg dan de verschillende blogberichten.

DEEL 2: Alles onder controle!

In een vorig blogbericht leerde je dat je al je sensoren in lab of werkplaats kan kalibreren en dat je zo veel tijd bespaart en comfortabeler kan werken. In dit artikel gaan we dieper in op de reden waarom je kwaliteitswinst boekt.

Temperatuurverschillen en temperatuurinvloeden zijn een belangrijke foutenbron bij pH- en zuurstofmetingen. Dat weet je! Er op een goede manier rekening mee houden, is weer wat anders en niet altijd voor de hand liggend.

De hele sensor is best volledig op dezelfde temperatuur en op dezelfde temperatuur als je buffers of omgeving. Heb je er al eens bij stil gestaan hoe lang je moet wachten wanneer je sensor op een hoge procestemperatuur is en je deze uit de leiding of reactor haalt? Zelfs als je de sensor on-site in een potje water stopt... Enkel de tip is dan ondergedompeld en koelt dus sneller af dan de rest. Met alle gevolgen van dien.

Een andere moeilijkheid is het ter plaatse reinigen van de sensor. Daarvoor heb je in eerste instantie water nodig. Veel water, liefst stromend. Dat heb je on-site niet altijd ter beschikking. Naast water heb je, afhankelijk van het meetpunt, waarschijnlijk nog een of meer extra reinigingsmiddelen nodig (zuur, solvent, detergent, … en soms een schuurpapiertje of vijltje). Het ligt niet voor de hand alles altijd in voldoende mate bij te hebben tijdens je onderhoudsronde.

Op je comfortabele werkplek heb je alles bij de hand én tegen de tijd dat je begint aan je onderhoud en kalibratie zijn je sensoren allemaal op kamertemperatuur, samen met bv. je buffers. Op die manier worden fouten of afwijkingen door temperatuurverschillen vermeden. De kalibratie, en dus de meting, wordt er alleen maar beter op.

Je beschikt over alle producten die je nodig hebt om te reinigen. Je kan ook de sensoren zo lang laten inweken als je wilt (en ondertussen kan je iets anders doen). Dat is onmogelijk als je boven op een platform staat waar er geen plaats is om de sensor veilig in een potje te laten staan. Na een grondige reiniging heb je stromend water bij de hand. Dit is nodig om je reinigingsproduct of vervuiling volledig weg te spoelen. Stromend water uit de kraan is toch wat anders dan een straaltje uit de spuitfles.

Het spreekt voor zich dat ook de kalibratie onder deze ideale omstandigheden, op de juiste temperatuur en met een perfect gereinigde sensor, optimaal verloopt. En een goed gekalibreerde sensor geeft betere meetresultaten. De meting is dus betrouwbaarder met minder storingen en interventies tot gevolg.

Als jij voorstelt om vanaf nu op deze manier te werken, word je misschien wel 'werknemer van de maand' :-).

 

Vragen? Meer informatie nodig?
Aarzel niet ons te contacteren.

24/02