NederlandsNederlands - België
Uw account

Your shopping cart is empty

Beschermen van de turbine – daar draait het om!

Blogbericht Elscolab - Beschermen van de turbine – daar draait het om!

Natrium en Silica analyzers helpen om corrosie en afzettingen in de turbine te voorkomen.

Analyzers voor natrium- en silicaconcentratie in het water/stoomcircuit worden vaak in één adem genoemd. En daar is een goeie reden voor. Beide analyzers staan in voor de bescherming van de turbine. Laat dat nu net het kostbaarste deel, het hart, van een energiecentrale zijn! Een kleine investering in deze analyzers voorkomt een megafactuur voor vroegtijdig onderhoud of vervanging van de turbine. 

Natrium en silica zijn overal

Natrium en silica behoren tot de top 3 mineralen die het meest voorkomen in de aardkorst. Natrium is daarenboven nog goed oplosbaar in water. Geen wonder dat je beide elementen overal terugvindt. In een energiecentrale is het dus van het allergrootste belang om beide elementen zoveel mogelijk uit het water te halen. Dat kan door o.m. omgekeerde osmose, distillatie en ionenwisselaars. Ondanks het goede rendement van deze technologieën zijn ze niet feilloos. Continue monitoring van het water is noodzakelijk. Vooral ionenwisselaars verdienen je aandacht. Natrium en silica zijn respectievelijk het eerste kation en anion die ‘doorslaan’ na een ionenwisselaar. Beide zijn slechts losjes gebonden en laten dus ook eerst los. 

‘Early Warning’

De eisen voor water en stoomkwaliteit zijn bijzonder streng. Enkele ppb (delen per miljard) zijn voldoende om operatoren te alarmeren. Een specifieke analyzer is nodig om dit te detecteren. Om je een idee te geven: 0,2ppb Na geeft een verhoging van de conductiviteit van het water van 0,001µS/cm. Gezien het zuiverste water zelf al een geleidbaarheid heeft van 0,055µS/cm is het duidelijk dat een geleidbaarheidsmeting lage ppb waarden niet opmerkt. Silica is zo mogelijk nog minder geleidend dan natrium.

De analyzers zijn er voor jou, niet andersom

Het is ondertussen duidelijk, analyzers voor natrium en silica zijn noodzakelijk. Van analyzers wordt verwacht dat ze probleemloos en autonoom werken. Je wil niet dagelijks of wekelijks zeulen met reagentia en onderdelen. Mettler Toledo Thornton analyzers zijn ontworpen met de gebruiker in gedachte. Kalibraties verlopen automatisch. De frequentie ervan kan je uiteraard zelf instellen. Natuurlijk kan je ook nog manueel kalibreren. Het verbruik van reagentia is zo geoptimaliseerd dat er slechts 0,7 liter verbruikt wordt per 2 maanden voor de Na-analyzer. De Si-analyzer vraagt 4 liter per 3 maanden. 

Door ingebouwde intelligentie, onder meer door ISM (Intelligent Sensor Management), wordt de actuele status van de sensoren van de analyzer permanent bewaakt. Hierdoor krijg je up-to-date informatie over de toestand van je analyzer en inzicht in wanneer en welk onderhoud nodig is. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. 
 

Vragen? Meer informatie nodig?
Aarzel niet ons te contacteren.

03/09